Janvāris sākumskolas klasēs

bilde

Pēc ziemas brīvdienām sākumskolas skolēni un skolotāji ir atgriezušies straujā darba ritmā. Jaunais gads un II mācību semestris ir veiksmīgi iesācies. Atskatīsimies uz īpašiem notikumiem, kas spilgtiem mirkļiem bagātinājuši sākumskolas ikdienas dzīvi, padarot to emocionāli piesātinātu.
Kā spilgts un skolas saimi vienojošs notikums piedzīvota ledus laternu akcija barikāžu dienas piemiņai. Laika apstākļi nelutināja, tomēr īpaši sākumskolas skolēni kopā ar skolotājām un vecākiem uzbūra brīnišķīgu noskaņu. Pie Smiltenes vidusskolas ēkām mirdzēdamas trauslās ledus laternās dega barikāžu atceres dienas sveču liesmas. Laternas tika saldētas gan skolas pagalmos, gan mājās. Ņemot vērā atkusni, kādas no laternām tā arī nesasala, tomēr, kā saka skolotāja Antra Alksne, “tas netraucēja darbojoties atcerēties šo laiku un iepazīt savas zemes vēsturi”. Skolēni un skolotājas izteikušas vēlmi, lai ledus laternu aizdegšana kļūst par tradīciju, tādēļ atliek vien cerēt, ka nākamajā gadā janvārī piedzīvosim īstu ziemas salu.
Lai atminētos barikāžu laika notikumus, tika aizvadītas arī īpašas patriotiskas klases stundas. Tā 4.a klasē (audzinātāja Inese Raiskuma) stundas mērķis bija apzināties un augt gataviem sargāt savu valsti, būt par savas zemes patriotiem, kuri nedzīvo tukšumā, bet mācās savu vēsturi. “Skolēni runājās ar vecākiem, kuri toreiz bija skolēni vai pavisam mazi bērni. Ar vecvecākiem, radiniekiem, kuri pirms 26 gadiem devās uz Rīgu un nevardarbīgi aizstāvēja Latvijas neatkarību. Cēla barikādes Vecrīgas laukumos, kurināja ugunskurus Rīgas centrā un Zaķusalā pie TV torņa, aizsargāja valdības ēkas. Kopīga atmiņu filmas “Barikādes. 1991.” skatīšanās, pārrunas. Sākumā mums ir bailes, jo filma ir tik patiesa, aculiecinieku atmiņas aizkustinošas,” informē I.Raiskuma. Izglītojošas filmas skatījās arī citu klašu skolēni, piemēram, 3.e klase (audzinātāja Baiba Dreimane).
Janvāris iezīmējās arī ar vairāku nozīmīgu projektu aktivitātēm. Viens no tiem ir EKO skolas projekts “Ēdam atbildīgi!”. Tā ietvaros 3.e klase darbojās grupās, iepazina Latvijas Zaļo Punktu, Latvijas EKO produktus. Savukārt 3.d klase (audzinātāja Vija Sokolova) sociālo zinību stundā apguva EKO marķējumus. Sākumskolas klašu audzinātājas piedalījās īpašās EKO darbnīcās, kuras atzīt par veiksmīgi un pārdomāti noorganizētām. Otrs projekts, kas pašlaik norit sākumskolā, ir “Sporto visa klase”. 3.d klases audzinātāja Vija Sokolova informē: “Skolēni ir izpildījuši testa vingrinājumus: bumbas piespēles pret sienu, izlīšana caur apli un atspoles skrējiens uz rezultātu. Šie rezultāti ir apkopoti un nosūtīti uz LOK (Latvijas Olimpiskā komiteja). Ikdienā projekta ietvaros viena sporta stunda notiek ārā. Sākām ar slēpošanu, bet, izmainoties laika apstākļiem, mācāmies nūjošanu.”
Klasēm ir arī dažādas tradīcijas, atgriežoties skolā pēc ziemas brīvdienām. Piemēram, 3.c klasē (audzinātāja Anita Žeļezkina) skolēni, janvārī satiekoties, uzraksta uz lapiņām, ko vēlētos sagaidīt no Jaunā gada, un pēc gada aploksne tiek atvērta, lai secinātu, kas piepildījies. Savukārt 4.b klases audzinātāja Valija Rupaine informē: „II mācību semestri iesākām ar audzināšanas stundu, kurā katrs skolēns īsi pastāstīja, kā sagaidījuši Jauno gadu, kur bijuši brīvdienās, ko darījuši brīvajā laikā. Priecājos, ka brīvdienas pavadītas lietderīgi: skolēni apciemojuši vecvecākus, lasījuši grāmatas, daži Rīgā noskatījušies teātra izrādi “Vējš vītolos”, daudz laika pavadījuši svaigā gaisā, protams, skatījušies arī TV pārraides un ziemas brīvdienu filmas bērniem.”
Ņemot vērā, ka strauji tuvojas diagnosticējošie darbi vairākos mācību priekšmetos, klašu audzinātājas kā būtisku aspektu norāda tieši gatavošanos tiem. Skolotāja Vija Sokolova norāda, ka to rezultāti tiks ņemti vērā arī projektā “Sporto visa klase”.
Pirmklasniekiem janvāris pagājis, sagatavojot priekšnesumus vienam no nozīmīgākajiem pasākumiem “100 dienas pirmajā klasē”. Sākumskolas skolēni pamanījušies sasniegt labus rezultātus arī skolas konkursā “Atbalsts pozitīvai uzvedībai”, iegūstot atzinības (Dakteru un Dārza ielu klasēm 1.vieta 4.d klasei, 2.vieta 2.d klasei, 3.vieta 2.e klasei).
3.a un 3.b klasē (audzinātāja Antra Alksne) aktualizēti uzņēmējdarbības jautājumi: “Sociālo zinību stundā mācījāmies par uzņēmējdarbību, tāpēc aicinājām ciemos uzņēmēju Andri Vilkastu – Kristiana tēti. Viņš mums pastāstīja, kā tas ir – būt uzņēmējam. Uzzinājām, ka uzņēmējam ir jābūt ļoti daudzpusīgam, jāprot darboties daudzās jomās – reklāmā, grāmatvedībā, jāzina svešvalodas, jābūt komunikablam un ar lielām darba spējām. Klausoties Kristiana tēta stāstījumā, sapratām, ka patlaban mūsu galvenais uzdevums ir čakli mācīties un attīstīt sevī tās prasmes, kas katram šķiet tuvas, jo, kā teica uzņēmējs, ir ļoti svarīgi, lai cilvēkam patiktu tas, ko viņš dara.” 3.b klases skolēni janvārī līdzās mācībām sarīkojuši arī jautru spēļu un rotaļu pēcpusdienu. Piedaloties dažādās aktivitātēs, bērni labāk iepazina cits citu, attīstīja sadarbības prasmes, guva pozitīvas emocijas.
Radoša mājturības mācību stunda janvārī piedzīvota 4.d klasē kopā ar skolotāju Initu Marksu. Skolēni gatavoja dažādus garšīgus un veselīgus salātus. Stunda izdevās radoša, pašiem bija liels prieks par veikumu un lieliska kopā būšanas sajūta baudīt paveiktā darba augļus.
Tā straujā tempā, pavisam nemanot, janvāra mēnesis ir noslēdzies. Sākumskolas skolēni un skolotājas turpina aktīvi darboties mācību stundās, kā arī ārpusklases pasākumos. Tiek atklāti aizvien jauni zināšanu apvāršņi, radot prieku sev un līdzcilvēkiem gan ikdienā, gan svētkos. Turpinās mērķtiecīgs darbs, lai piepildītu lielākus vai mazākus sapņus, kā arī īstenotu šī gada ieceres.

Audzinātāju Antras Alksnes, Initas Marksas, Ineses Raiskumas, Baibas Dreimanes, Vijas Sololovas, Valijas Rupaines, Regīnas Zariņas, Maijas Cinkus, Anitas Žeļezkinas sniegto informāciju apkopoja Ilva Dūmiņa

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux