Baudīsim ziemas priekus piesardzīgi!

drosiba

Skaistā daba, sniegotie meži aicināt aicina izmantot katru brīvo brīdi, lai laistos no kalna ar ragaviņām, slēpotu vai vienkārši ļautos nesteidzīgām pastaigām. Taču daudziem kokiem dāsnā sniega kārta izvērtusies pārāk lielā pārbaudījumā – tie, nespējot izturēt smago nastu, lūzt…Tāpēc aicinām ikvienu, īpaši, bērnus un jauniešus, būt piesardzīgiem un ziemas prieku baudīšanai izvēlēties drošas vietas, kuru tuvumā nav lielo, apsnigušo koku. Tikpat būtiski ievērot drošības pasākumus citās vietās.

Ziemā viens no biežākajiem traumu iemesliem – šļūcamie paliktņi, ko, atšķirībā no ragaviņām, nevar vadīt. Tos nobremzēt tikpat kā nav iespējams un tad, ja mainoties trajektorijai, priekšā koks, pastāv liela varbūtība, ka braucējs tajā ietrieksies. Visbiežāk tas beidzas ar lauztu vai savainotu astes kaulu, smadzeņu satricinājumu un citām traumām, kas var atstāt sekas uz visu turpmāko mūžu. Braucot ar kamanām, kājas jātur ragavu sānos, gar sliedēm (nevis uz priekšu), lai var nobremzēt. Izvēloties kalnu, jāskatās, lai tas nav ceļa tuvumā, lai bērns, traucoties ar kamaniņām, nepakļūtu zem mašīnas.

Dosim priekšroku drošam inventāram, lietosim aizsargus!

Braukšanai no kalniņa jāizvēlas tīras vietas. Bieži braucēji gūst traumas, iekrītot sniegā un sagriežoties uz stikla pudelēm vai būvgružiem. Vai arī, uz kalniņa pārgalvīgi grūstoties, sasnienot kopā vairākus braucamrīkus…

Pašsaprotami, ja vecāki neatstāj bez uzraudzības un dodas kopā baudīt ziemas priekus ar pirmsskolas vecuma bērniem. Bet tikpat vērtīga pieaugušo klātbūtne ir arī sākumskolas bērniem un pusaudžiem, kuri tikai vēl mācās slēpot, slidot vai snovot. Kopīgas aktivitātes savstarpēji saliedē un vienlaikus vecākiem ļauj pamanīt, kurās jomās bērnam vai jaunietiem nepieciešams padoms, lai ziemas prieki paliktu ziemas prieki, nevis izvērstos lielās bēdās.

Pārrunājiet ar saviem bērniem un jauniešiem, ka ziemā automašīnas bremzēšanas ceļš var būt daudz garāks, tāpēc jābūt uzmanīgiem, šķērsojot brauktuvi vai atrodoties tās tuvumā.

Piesardzība būs vietā arī, atrodoties tuvumā ēkām, kuru jumtu klāj bieza sniega un ledus kārta, tāpat jāuzmanās no lāstekām.

Bērniem un jauniešiem vienmēr paticis pikoties. Lai kāds pēc tām nejustos sāpināts un pazemots, pirms dauzīšanās labāk vienoties par pikošanās noteikumiem – nemest sniegu otram pa galvu vai sejā utt.

Lai cik grādus arī rādītu termometra stabiņš, ūdenstilpnes nekad nav un nebūs drošas vietas ziemas pastaigām… Statistika ir nežēlīga – katru gadu vairāki desmiti cilvēku ielūzt ledū un noslīkst.

Baudot ziemas priekus, izvēlieties laikapstākļiem atbilstošu apģērbu! Lai izvairītos no apsaldēšanās, pārliecinieties, vai ziemas prieku baudītājam uzvilkta cepure, šalle, cimdi, siltas zeķes.

Blog Attachment
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux