LATVIJAS SMARŽA MAIZES CEPTUVĒ “ĶELMĒNI”
- Autors: Dace Ciekure
- Sadaļa: Jaunumi, Kompetenču pieeja mācību saturā, Vidusskola
6. oktobrī 11.b klases jaunieši Beāte Velpe, Anžela Haliova, Elvis Nagla un skolotāja Daina Zelmene tikās ar maizes ceptuves “Ķelmēni” saimnieci Rūtu Mūrnieci, lai uzzinātu maizes tapšanas ceļu no graudu audzētāja līdz cepējam un maizes patērētājam. Ciemošanās laikā radām atbildes uz daudziem jautājumiem.
Tālāk daži jautājumi arī tev. Vai tu zināji, ka:
“Ķelmēnu” maizes ceptuve atrodas gleznainā Gaujas krastā.
Maize “Ķelmēnos” tiek gatavota tikai no bioloģiski audzētiem graudiem.
Īpašo garšu maizei dod graudi, kas audzēti no senām, tradicionālu šķirņu sēklām, nevis hibrīdsēklām.
Maize rūgst īpašos koka kubulos, kuros saglabājies maizes augšanas spēks no iepriekšējām reizēm.
Maize krāsnī cepas uz akmens plāksnēm, kas kukulīšiem labāk atdod karstumu.
Pavisam niecīga amoliņa klātbūtne cepšanas laikā var radīt kanēļa garšas sajūtu.
Maizes ceptuve strādā nepārtraukti, tikai dažas dienas gadā, īpašu svētku laikā, maizīte netiek cepta.
Maizes ceptuvē saimnieko mūsu skolas absolventi Rūta un Raitis Mūrnieki.
Visjaukākā un mājīgākā ir tikko ceptas maizes smarža.
Paldies Rūtai par viesmīlīgo uzņemšanu! Lai mīlestība, spēks un iedvesma Latvijas garšu, smaržu un vārdu stipru darot!