Drošāka interneta diena

did2017_logo_normal

Jau 14.gadu pēc kārtas 2017.gada 7.februārī tiks atzīmēta Vispasaules Drošāka interneta diena (DID), kuras sauklis “Kopā par labāku internetu!”, aicinot ikvienu būt pozitīvam internetā un veidot labāku interneta vidi.

Centrālais Drošāka interneta dienas  pasākums Latvijā ir jauniešu forums ” Es digitālo mediju vidē!

Drošības riski ir vienādi visur – gan skolā un mājās, gan tirdzniecības centrā, gan rotaļu laukumā un tāpat arī internetā. Gadījumā ar internetu vai citām tiešsaistes saziņas tehnoloģijām ir sarežģītāk, jo mēs neredzam personu, ar kuru veicam saziņu. Tādēļ mums ir nepieciešams attīstīt citas iemaņas, lai kompensētu šo ‘aklo vistiņu’ spēli un šīs iemaņas sauc par informācijas iemaņām.
Lai cik tas arī nebūtu savādi, ir daudzi cilvēki, kuri nekad neaizmirst aiztaisīt logus un aizslēgt mājas durvis, tomēr interneta vidē šī piesardzība pazūd kā nebijusi. Daudzi rīkojas bezatbildīgi un nolaidīgi, jo uzskata, ka visas darbības ir anonīmas – vairumam no mums nav ne jausmas par to,  ka internetā veiktajām darbībām ir iespējams izsekot…
Vietnē drossinternets.lv ir apkopota noderīga informācija par satura filtriem un izstrādātas  īsas un vienkāršas instrukcijas par drošības uzstādījumiem datoram un viedtālrunim. Piemēram, kā uzstādīt drošas meklēšanas režīmu Google vai Bing meklētājprogrammās, kā ierobežot vardarbīgu, nepatīkamu un vecumam nepiemērotu video pieejamību vietnē Youtube un kādus drošības uzstādījumus nodrošina populārākās interneta pārlūkprogrammas – Google Chrome, Mozilla Firefox un Internet Explorer. Tāpat arī esam izveidojuši instrukcijas par drošības un privātuma iestatījumiem sociālajos tīklos.

Sociālie tīkli ir tīmekļa vietnes, kur, reģistrējoties un izveidojot savu individuālo profilu, ir iespējams sazināties ar citiem cilvēkiem (draugiem, radiem, skolas biedriem, paziņām). Saziņa tīklā notiek dažādos veidos: dienasgrāmatās un blogos, var paust savu viedokli; var veidot interešu grupas, apmainīties fotogrāfijām, augšupielādēt audio un video failus; sūtīt vēstules u.c Lasīt vairāk šeit vai šeit.
Emocionāla pazemošana – „Kiberterorizēšana ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, piemēram, e-pasta, mobilā tālruņa, peidžera tekstveida ziņojumu, tūlītēju ziņojumapmaiņu (IM), personas privātā tīmekļa vietnes un personas privātās aptaujas tīmekļa vietnes, kas ceļ neslavu, izmantošana, lai atbalstītu personas vai grupas apzinātu, atkārtotu un naidīgu uzvedību, kas vērsta uz citu cilvēku aizskaršanu.” Bils Belsijs. Latvijā termina kiberterorizēša vietā bieži lieto terminus mobings vai emocionāla pazemošana internetā.

Internets kļūdas nepiedod.  Vai atsaukšanās uz internetā izteiktu piedāvājumu draudzēties ar nepazīstamu cilvēku un sūtīt viņam savu intīma rakstura foto ir droša? Kādas var būt sekas nepārdomāti aizsūtītai fotogrāfijai? Vai ir iespējams foto izdzēst, likt internetam to aizmirst?  Lasīt vairāk šeit.

Kailfoto izspiešana (no angļu val. sextortion) – rīcība, kas piespiež bērnu un jaunieti sūtīt savus kailfoto citai personai vai iesaista tos seksuālās darbībās datora kameras priekšā, lai pēc tam draudētu publicēt iegūtos attēlus vai video internetā un izspiestu naudu vai vēl citus seksuāla rakstura attēlus un/vai video. Lasīt vairāk šeit.

Ir pieejama grāmata 5 -7 gadus veciem bērniem par internetu “Vaifija skola”.Lai uzlabotu informācijas pieejamību par mobilo ierīču drošību, CERT.LV ir sagatavojis plakātus ar padomiem, kā rīkoties, lai pasargātu savas mobilās ierīces.

Informatīva videofilma par draudiem internetā – “Zagšana”
Informatīva videofilma par draudiem internetā – “Izsmiešana”
Informatīva videofilma par draudiem internetā – “Izsmiešana”
Slovākijas Drošāka interneta centra veidotas multiplikācijas filmiņas par drošību un riskiem interneta vidē (ar subtitriem latviešu valodā). Filmas variet atrast skolas YouTube profilā vai vietnē drossinternets.lv.

Informācija no mājas lapas drossinternets.lv.

Blog Attachment
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux