Smiltenes vidusskolas informācija skolēnu vecākiem par skolas pedagogu pieņemto lēmumu attiecībā uz skolotāju streiku

foto_st
Pašreizējā izglītības politika skar mūs visus. Tomēr Smiltenes vidusskolas skolotāju kolektīvs nolēmis streikā nepiedalīties. Problēmas, kas, mūsuprāt, visvairāk prasa steidzīgu risinājumu, jārisina neatrauti no esošās sociālekonomiskās un politiskās situācijas. Pandēmija un tās seku pārvarēšana, karš Ukrainā, energoresursu cenu kāpums skar ne vien pedagogus, bet visas profesijas un sociālās grupas.
Skolotāju algu jautājums tiek risināts. Nesenajā valdības pārstāvju reģionālās vizītes laikā saņēmām apstiprinājumu, ka tiek un tiks darīts viss iespējamais, lai šo jautājumu pakāpeniski sakārtotu.
Tāpēc, mūsuprāt, šobrīd daudz aktuālākas par beztermiņa streiku būtu konstruktīvas sarunas, kurās tiktu pieņemts lēmums, kā novērst vienu no galvenajiem problēmas cēloņiem – pedagogu pārslodzi. Šobrīd tās galvenais iemesls ir mācību materiālu trūkums. Skolotājiem joprojām trūkst kvalitatīvu, jaunajam mācību saturam atbilstošu metodisko materiālu.
Jaunā mācību satura ieviešana Covid – 19 pandēmijas laikā pedagogiem un skolēniem radījusi vairāk problēmu, nekā sniegusi ieguvumus. Ja minētās pārmaiņas ieviestu, sākot no pirmsskolas un tad hronoloģiski turpinātu tālāk, tas radītu attiecīgu pēctecību un novērstu haosu. Skolotājiem nevajadzētu veltīt vēlās vakara un nakts stundas mācību materiālu gatavošanai, vienlaikus radot paaugstinātu risku piedzīvot izdegšanas sindromu.
Šajā mācību gadā daudzās izglītības iestādēs situāciju vēl sarežģītāku padara padziļinātie kursi vidusskolēniem. Atkal trūkst metodisko materiālu un jau tā pārslogotie skolotāji, vienlaikus apzinoties milzīgo atbildību, nevēlas uzņemties mācīt padziļinātos mācību priekšmetus.
Vēl viena valsts līmenī risināma problēma – Valsts pārbaudes darbi un eksāmeni, par kuriem joprojām lielā neziņā ir gan paši skolēni, gan viņu vecāki un pedagogi.
Vai minētos jautājumus atrisināsim streikojot?
Cienot ikviena izglītības jomā strādājošā personisko un profesionālo viedokli,
Smiltenes pedagogu kolektīva vārdā – direktore Ilze Vergina
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux