Elīna Kalēja, Elizabete Ezergaile un Rauls Pakalns: “Mācāmies visforšākajā skolā – Smiltenes vidusskolā!”

tris_berni

Mācību gads strauji tuvojas noslēgumam. 10.klases skolēniem Elīnai Kalējai, Elizabetei Ezergailei un Raulam Pakalnam šis ir pirmais mācību gads šajā skolā. Elīna uz Smilteni atnākusi no Rīgas Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Elizabete no Raunas pamatskolas, bet Rauls no Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas. Viņi visi atzīst, ka Smiltenes vidusskolā iejutušies lieliski un ja kāds devīto klašu absolvents vēl šobrīd šaubās, kur doties pēc pamatskolas, tad lai droši nāk uz Smiltenes vidusskolu! Paldies vecākiem, kā arī Elīnas, Elizabetes un Raula iepriekšējo skolu skolotājiem par tik brīnišķīgiem jauniešiem!

“Man ir sajūta, ka Smiltenes vidusskolā esmu vairāk par gadu. Šo deviņu mēnešu laikā izveidojušās tik daudzas jaunas, foršas attiecības,” saka Elīna un līdzīgi domā arī Elizabete un Rauls.

“Jau pagājušajā gadā, atbraucot uz Atvērto durvju dienu, pamanīju to, ka šeit visi ir ļoti atvērti un vienoti,” stāsta Elīna. “Visi ir draugi, nav naida un problēmu. Jau tad padomāju: cik forša skola, cik šeit jauki! Un to pašu varu teikt arī tagad, kad jau esmu šeit gandrīz gadu mācījusies. Redzu, ka arī divpadsmitie devītajiem var būt draugi. Un divpadsmitie var parunāties arī ar astotajiem un nav tā, ka tie ir sīkie, mēs ar viņiem nerunāsim. Vai arī: tur būs sīkie, mēs uz to pasākumu neiesim. Ja ir pasākums, tad ierodas gandrīz visa skola, visi gatavi piedalīties. Tas mani šeit ļoti pārsteidza.

Manuprāt, esmu šeit ļoti atvērusies,” atzīst Elīna. “Man patīk šīs skolas atmosfēra, te nekas nenotiek lielā steigā. Katrs ir personība ar savu identitāti. Rīgā visi centās būt vienādi.

Man ļoti patīk Smiltenes vidusskolas jaunā, lielā zāle ar gaiteņiem visapkārt. Iznākot no klases, uzreiz redzi pārējos. Šī vide atvieglo savstarpējo saskarsmi un rosina komunikāciju. Uzskatu, ka Smiltenes vidusskolā ir viss, t.sk. modernās tehnoloģijas, lai varētu labi mācīties. Ļoti palīdz arī draudzīgā atmosfēra, līdz ar to visi darbi vedas vieglāk. Gribas izmēģināt vēl to, to un to…

Kā pārcēlāmies uz dzīvi Smiltenē? – Šeit dzīvo mani vecvecāki,” stāsta Elīna.   “Tagad varam būt tuvāk viņiem. Vecākiem Jaunbilskā ir viesu nams “Muižnieki”, senāk visu laiku braukājām no Rīgas uz “Muižniekiem”. Vecāki savās sarunās aizvien biežāk pieskārās tam, ka labprāt pārceltos uz dzīvi Smiltenes pusē un es piekritu. Vidusskolā izvēlējos bioloģijas un dabaszinātņu novirzienu. Padziļināti apgūšu ķīmiju, bioloģiju un angļu valodu. Pēc vidusskolas plānoju studēt medicīnu un kļūt par ārsti.”

1.vieta konkursā “Ojārs iet kājām”

Elīna par jauku piedzīvojumu sauc arī piedalīšanos radošajā konkursā “Ojārs iet kājām”, kurā viņa nopelnīja 1.vietu Latvijā. “Konkursā piedalīties pamudināja latviešu valodas un literatūras skolotāja Iveta Krūmiņa,” stāsta Elīna. “Nedēļas nogalē kopā ar skolotāju dosiemies uz apbalvošanu. Konkursa uzdevums bija uzrakstīt stāstu par Ojāru Vācieti, izmantojot viņa dzejas elementus un personības iezīmes. Tas bija ļoti interesanti. Vispirms jau tāpēc, ka man Ojārs Vācietis patīk kā dzejnieks. Esmu priecīga un ļoti pateicīga skolotājai Krūmiņai par šo iespēju! Sapratu, ka labprāt uzrakstītu ko līdzīgu arī par citiem sev tuvajiem dzejniekiem.

Rauls: “Tā nav reklāma bez seguma.”

“Arī es pagājušajā gadā atbraucu uz Atvērto durvju dienu,” stāsta Rauls. “Un, tāpat kā Elīna, varu teikt: jā, šajā pasākumā lieliski tika parādīts viss labais šajā skolā, bet tā nebija tikai reklāma bez seguma.

Iepriekšējā skola bija daudz mazāka par šo. Klasē bijām tikai 10 cilvēki,” stāsta Rauls. “Man labāk patīk, ka esam vairāk. Uzrunā arī šīs skolas atmosfēra. Tiesa, sākumā pie visa jaunā bija jāpierod. Dzīvojot kopmītnēs, nācās kļūt patstāvīgākam, bet arī ar to esmu labi ticis galā. Šo skolu absolvējusi arī māsa, līdz ar to manai ģimenei tā bija labi zināma. Šī ir mūsu mājām vistuvākā vidusskola. Viss minētais arī mani atveda uz Smiltenes vidusskolu. Izvēlējos inženierzinātņu un IT novirzienu. Padziļināti apgūšu fiziku un programmēšanu. Pagaidām vēl nav konkrēta plāna par to, ko darīšu pēc vidusskolas, bet zinu, ka savu nākotni vēlos saistīt ar tehnisko nozari, inženierzinātnēm.”

Uzrunā absolventu sasniegumi un skolas reitings

“Esmu labi iejutusies šīs skolas atvērtības dēļ,” atzīst Elizabete. “Gan pasākumos, gan ikdienā visi ir atvērti sarunām un gatavi vajadzības gadījumā palīdzēt. Vēl, droši vien, šeit iejusties palīdzēja arī tas, ka esmu skolas pašpārvaldē un dzīvoju kopmītnēs. Tur uzreiz iepazinos ar cilvēkiem, ar kuriem pēc tam varēju parunāties starpbrīžos. Mums, desmitajiem, iejusties palīdzēja arī vienpadsmitie. Man, tāpat kā Elīnai, patīk, ka šeit jaunieši necenšas viens otram līdzināties.  Katrs ir tāds, kāds viņš ir, un tas ir tik forši!”

Kas Elizebeti rosināja par savu izglītības iestādi izvēlēties Smiltenes vidusskolu?

“Pazīstu daudzus šās skolas absolventus, zinu to, ka viņiem dzīvē ir lieli panākumi. Arī es gribētu būt tur, kur viņi ir tagad,” saka Elizabete. “Uzrunāja arī tas, ka Smiltenes vidusskola ieņem augstu vietu skolu reitingos. Daudzi klasesbiedri aizgāja mācīties uz Cēsīm, bet es negribēju iet tur, kur visi… Sapratu – ja skolai ir augsti reitingi, izvēle tajā mācīties noteikti nebūs vieglākais ceļš, bet tas būs labs izaicinājums. Arī iejusties jaunā, pavisam citā vidē, kad vairs nav blakus klasesbiedru, kurus pazinu no bērnības. Bet iedrošināja apziņa, ka nākotnē tas viss noteikti nāks par labu. Izvēlējos uzņēmējdarbības novirzienu. Padziļināti apgūšu matemātiku, latviešu valodu, vēsturi un sociālās zinātnes. Pēc vidusskolas gribētu studēt Banku Augstskolā, nākotni saistīt ar finansēm, strādāt un gūt labus panākumus kādā no bankām, varbūt kādreiz arī strādāt Valsts ieņēmumu dienestā vai piedalīties Valsts budžeta plānošanā. Man patīk vispārējas lietas. Un visa pasaule jau vairāk vai mazāk griežas ap naudu.”

Jauniešiem, kuri šobrīd domā, ko darīt pēc devītās klases, Elizabete iesaka vairāk klausīt sirdij. Katrā ziņā viņu tā atvedusi uz viņas īsto vietu. “Tiesa, līdz izšķirošā lēmuma pieņemšanai ļoti ilgi domāju. Līdz sapratu – ja jutīšu, kad šī nav mana īstā vieta, pasaule tāpēc neapstāsies, ja pāriešu uz citu skolu. To var izdarīt arī vēl nākamajā mācību gadā. Bet nenožēloju ne mirkli, ka neaizgāju tur, kur visi pārējie klasesbiedri.”

“Arī es vienīgais no Gaujienas atnācu uz Smiltenes vidusskolu un to noteikti nenožēloju,” atzīst Rauls. “Vienkārši svarīgi iet tur, kur pats vēlies, nevis klausīt citu viedokļiem, ietekmēties no citiem, jo katram savu nākotnes ceļu jāizvēlas pašam.”

Spilgtākie šā mācību gada notikumi

Elīna, Elizabete un Rauls ir vienisprātis – šā mācību gada spilgtākais un neaizmirstamākais notikums Smiltenes vidusskolā ir Aerobikas festivāls. “Mani tas ieinteresēja jau pagājušajā mācību gadā, kad sāku interesēties par šo skolu,” atzīst Elizabete. “Redzēju sociālajos tīklos bildes, mājas lapā lasīju rakstus, skatījos YouTube video. Sapratu – noteikti ir ļoti forši tajā piedalīties. Un tā arī ir. Kopīgie mēģinājumi, ideju apspriešana, pats festivāls ar tik daudz košiem priekšnesumiem. Patiešām spilgti! Vēl man ļoti patika arī skolēnu pašpārvaldes prezidentes kronēšanas pasākums. Arī šādā pasākumā piedalījos pirmoreiz.”

Brīvajā laikā

“Rīgā gandrīz neko ārpus mācību stundām nepaspēju,” stāsta Elīna. Vienīgi biju skolēnu pašpārvaldē un trenējos basketbolā. Bet tiklīdz atnācu uz Smiltenes vidusskolu, sāku tik daudz kur iesaistīties. Bez jau minētā esmu piedalījusies arī  četrās mācību priekšmetu olimpiādēs. Kopā ar Elizebeti Smiltenes bērnu un jauniešu sporta skolā trenējamies volejbolā. Dziedu Smiltenes vidusskolas jauniešu korī “Lido”. Ik pa brīdim arī gleznojam, zīmējam. Nesen sāku mācīties itāļu valodu, jo nākamajā mācību gadā braukšu skolēnu apmaiņas braucienā uz Itāliju.

Arī Rauls brīvajā dzied korī “Lido”. Vēl viņam ļoti tuvs vaļasprieks ir motocikli un tehnika. “Pēc mācību stundām bieži kopā ar klasesbiedriem braukājam ar mocīšiem. Tā ir mana sirdslieta…”

Piedalīšanās TV spēlē “Gudrs, vēl gudrāks”

Liels notikums visiem desmitās klases skolēniem šajā mācību gadā bija arī Elīnas piedalīšanās TV erudīcijas spēlē “Gudrs, vēl gudrāks”. “Tā bija ļoti superīga pieredze,” piedzīvotajā dalās Elīna. “Gribēju piedalīties šajā konkursā jau agrāk. Kopā ar ģimeni šo spēli skatāmies jau vairākus gadus.  Bet piedalīties pašai tajā iedrošināja draudzene no Smiltenes, kura atsūtīja pieteikuma anketu un teica, lai piesakos. Biju starp laimīgajiem, kuri tika līdz finālam.” Elīna konkursā no visiem 10.klašu skolēniem ieguva 3.vietu. “Arī šajā pasākumā ļoti būtisks bija klasesbiedru atbalsts. Kad pirmā semestra sākumā braucām uz ierakstu, es vēl visus nepazinu, bet viņi man palīdzēja justies labi, droši, būt par sevi pārliecinātai.

Filmēšana notika mazā, mīlīgā telpiņā, bet TV raidījumā tā izskatās tik liela un plaša,” smaida Elīna.

Savas atziņas par šo piedzīvojumu ir arī Raulam un Elizabetei. “Tas, ko redzam pa TV, tik ļoti atšķiras no tā, kā viss notiek dzīvē. Jo uzfilmē parasti daudz vairāk, nekā redzams raidījumā,” stāsta Rauls. “Ļoti sekojām līdzi katrai Elīnas atbildei un tā priecājāmies par viņas panākumiem! Šis konkurss vēl labāk palīdzēja pamanīt to, cik viņa ir gudra,” klasesbiedru papildina Elizabete.

Brīvlaikā

Kā jau visi skolēni, arī Elīna, Elizabete un Rauls ļoti gaida vasaru un brīvlaiku. Viņi visi tajā plāno ne vien atpūsties, bet arī strādāt. Elīna palīdzēs vecākiem viesu mājā. “Turpat varēšu arī ļoti labi atpūsties, izbraukt ar kvadraciklu, mocīti. “Muižniekos” ir bezgalīgi daudz iespēju, ko darīt.”

“Vasarā noteikti turpināšu braukt uz Smilteni, uz volejbola treniņiem. Vēl gan neesmu izdomājusi, kā varēšu to apvienot ar darbu, bet gan jau viss sakārtosies un būs labi,” saka Elizabete. Arī Rauls vismaz pusi vasaras noteikti strādās. Un tāpat skaidri zināms, ka brīvajā laikā viņš ar mocīti brauks uz Smilteni un tad tālāk kopā ar draugiem dosies dažādos piedzīvojumos. Maršruti jau izdomāti…

Baiba Vahere

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux