Eiropas Parlamenta vēlēšanu simulācija

1

Šodien Smiltenes vidusskolā notika Eiropas Parlamenta vēlēšanu simulācija. Piedalījās 89 vēlētāji. Visvairāk balsu un iespēju pārstāvēt Latviju Eiropas Parlamentā ieguva partijas “Latvijas attīstībai”, “Jaunā Vienotība”, “Nacionālā apvienība”, “Progresīvie” un SDP “Saskaņa”.

Eiropas Parlamenta vēlēšanu simulāciju organizēja 11. klases skolnieks Dāvis Grabovskis kopā ar darba grupu: Simonu Sarkangalvi, Evelīnu Valaini, Reini Robertu Rāceni un Jāni Vaheru.

Skolēniem, izspēlējot organizatoru sagatavoto domino, pasākuma laikā tika arī dota iespēja pārbaudīt zināšanas par Eiropas Savienību, tās organizācijām un Eiropas Parlamentu.

Pasākuma mērķis – informēt jauniešus par Eiropas Parlamenta vēlēšanām, deputātu kandidātiem, rosināt būt sabiedriski aktīviem un balstiesīgajiem – piedalīties vēlēšanās, lai Eiropas Parlamentā Latviju pārstāvētu sabiedrības lielākās daļas izvēlēti deputāti.

Pirms vēlēšanu simulācijas pasākuma organizatori iepazīstināja skolasbiedrus ar partijām, kuras pēc tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujām iekļūtu Eiropas paralamentā, ja vēlēšanas notiktu jau maijā.

Balstiesīgie jaunieši, kuriem šīs būs pirmās vēlēšanas, atzina, ka skolasbiedru sniegtā informācija, kā arī vēlēšanu simulācija ļaus viņiem balsojot justies drošāk un atvieglos nebūt ne vieglo izvēli.

“Uzskatu, ka vēlēšanu simulācija izdevās,” atzīst pasākuma organizators Dāvis Grabovskis, kurš pēc vidusskolas plāno studēt politikas zinātni. “Patiess prieks, ka skolasbiedri bija tik aktīvi! Vissirsnīgākais paldies Smiltenes vidusskolas izglītības metodiķei, vēstures un sociālo zinātņu skolotājai Dainai Zelmenei, kura mūs visās šajās aktivitātēs ļoti atbalstīja. Tāpat paldies manai aktīvajai komandai.” Šis Dāvim, tāpat kā pārējiem komandas biedriem, bija pirmais pašu organizētais, tik plaša mēroga pasākums. Paveiktais viņiem ļāvis iepazīties ar Eiropas Parlamenta funkcijām, vēlēšanām, deputātu kandidātiem un pavēris iespēju iejusties vēlēšanu organizatoru lomā.

Teksts un foto: Baiba Vahere

Blog Attachment
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux