Ieejot jaunajā mācību gadā…

kolāž2

Jau pēc dažām dienām skolā skanēs bērnu un jauniešu čalas. Priekšā darbīgs, zināšanām un daudz skaistām emocijām piepildīts gads. Visās trīs Smiltenes vidusskolas ēkās tiek strādāts, lai ikviens skolēns justos gaidīts un varētu nākt uz skolu ar prieku. Mācību darbā tiks turpināts iesāktais un ienāks arī jaunas vēsmas. Par tām stāsta direktores vietnieces Inese Raiskuma, Simona Zariņa, Sandra Ozoliņa un metodiķe Daina Zelmene.

2.septembrī Smiltenes vidusskolā mācības sāks 95 pirmklasnieki. Ikviens no viņiem augustā kopā ar vecākiem tika aicināts uz pirmo tikšanos ar audzinātāju. Ģimenes tā vienlaikus varēja individuāli pārrunāt visus viņām aktuālos jautājumus, bet bērni iepazīt klases audzinātāju un skolas vidi.

Ļoti būtisks faktors, lai bērns nāktu uz skolu ar prieku, – ir ģimenes attieksme. Ja vecāki ar mazo skolēnu runās par skolu kā par pozitīvu vidi, kur būs interesanti, kur viņš satiks un iepazīs draugus, iemācīsies daudz jauna, bērns ar šādu pārliecību arī dosies uz skolu.

Tikpat nozīmīgs priekšnoteikums veiksmīgai sadarbībai ir savstarpējā uzticēšanās. Tāpēc svarīgi neklusēt un visus aktuālos jautājumus izrunāt.

Vecāki, vēlaties, lai jūsu bērns izaug gudrs, mērķtiecīgs, komunikabls, ar augstu pašapziņu? – Lasiet viņiem jau mazotnē priekšā grāmatas un rosiniet viņus pašus lasīt arī vēlāk! Veiksminieki lasa grāmatas!

Ar šo mācību gadu Smiltenes vidusskolā darbu sākuši vairāki jauni pedagogi: angļu valodas skolotāja Elīna Kripa, ķīmijas un fizikas skolotāja Antra Laizāne, kā arī interešu izglītības skolotāja Sanita Briede. Veiksmīgā skolas pirmo mācību uzņēmumu pieredze rosinājusi atbalstīt  skolēnu pievēršanos uzņēmējdarbībai arī jaunajā mācību gadā.

Smiltenes vidusskolas ēkā Dārza ielā 17 lielākais jaunums būs tas, ka 4. klašu skolēni kā otru svešvalodu varēs apgūt franču valodu.  5. – 12. klašu skolēniem būs iespēja franču valodu apgūt brīvajā laikā kā vienu no interešu izglītības piedāvājumiem.

Jūnijā pamatskolu absolvēja pirmā matemātikas un dabaszinātņu klase. Skolēnu panākumi motivējuši izveidot vēl vienu septīto – matemātikas un dabaszinātņu klasi.

Ar šo mācību gadu skola, atbilstoši MK noteikumiem, pilnībā pāriet uz jauno vērtēšanas sistēmu. Tās mērķis, – ierobežojot sekmju labošanas iespējas, veicināt skolēnu atbildību un motivēt viņus mērķtiecīgam ikdienas mācību darbam. Tāpat, rūpējoties par izglītības kvalitāti, viena no prioritātēm arī jaunajā mācību gadā būs savstarpējā sadarbībā balstīts mācību process.

Ar 2024./2025. mācību gadu vidusskolas klasēs vēsture un sociālās zinātnes atkal būs atsevišķi mācību priekšmeti. Valsts aizsardzības mācība tagad ir viens no obligātajiem mācību priekšmetiem, bet Smiltenes vidusskolā to mācīja jau iepriekšējā mācību gadā.

Ņemot vērā skolēnu interesi, vidusskolēni, kuri par savējo izvēlējušies dabaszinātņu virzienu, jaunajā mācību gadās varēs iesaistīties jauno mediķu skolas nodarbībās.

Turpinot skolas tradīcijas, arī 2024./2025.m.g. visās klašu grupās būs daudzveidīgas interešu izglītības iespējas; sev tīkamu, saturīgu brīvā laika pavadīšanas un vienlaikus izaugsmes iespēju varēs atrast ikviens.

Baiba Vahere

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux