Projektā “Ēdam atbildīgi” – citāds skats uz produktiem un ēdienu

Sagaidot pavasara iestāšanos, ekopadome un citi ieinteresētie skolēni, kā arī skolotāji piedalījās ekodarbnīcās “Ēdam atbildīgi”. Šoreiz tās vadīja Elīna Dzelzkalēja, kafejnīcas “Terapija” vadītāja. Viņa pastāstīja par savu pieeju ēdiena gatavošanai, ikdienā daudz eksperimentējot un tad labāko ieviešot savas kafejnīcas ēdienkartē. Tie, kuri piedalījās darbnīcās, iemācījās pagatavot vienkāršas, veselīgas un garšīgas pesto mērces. To sastāvā bija gan zaļumi, gan vārīti burkāni, Indijas rieksti, dažādas sēkliņas un vietējā ražojuma eļļa. Ikvienam interesentam bija iespēja aktīvi iesaistīties gatavošanas procesā. Visvairāk gandarījuma sagādāja pašu izceptā Napoleonkūka. To pagatavot bija viegli, ātri un arī pietiekoši lēti. Kūka izdevās izcila, un visiem ļoti garšoja. Uzdodot daudz jautājumu, sarunās uzzinājām, ka vitamīni un minerālvielas, kas nodrošina cilvēkam nepieciešamo enerģiju, nepieciešami mazās devās. Apguvām, kā sabalansēt ēdienkarti, lai mazāk pārstrādātu produktus. Būtiska atziņa ir tā, ka uzturā varam lietot nepārstrādātus produktus, tā nodrošinot organismam nepieciešamo enerģiju, kā arī samazinot patērētos resursus ēdiena gatavošanai. Tādējādi zinām arī pievienotās sastāvdaļas ēdienam.    Ieguvums ikvienam – kā citādāk var pagatavot vienkāršas un vitamīniem bagātas uzkodas. Vija Sokolova, skolotāja, ekoskolas koordinatore..

ZAAO otrreizējo materiālu vākšanas konkurss “Dabai labu darīt” noslēdzies

Katra pārstrādāta papīra tonna glābj 17 kokus, kas būtu jānocērt, lai izgatavotu papīru no pirmreizējām izejvielām! Kopā mēs savācām otrreizējai pārstādei 27 t 562 kg makulatūras un 299 kg PET pudeļu. ZAAO otrreizējo materiālu vākšanas konkurss “Dabai labu darīt”  Smiltenes vidusskolā noslēdzies. Šajā mācību gadā konkursā iesaistījās Smiltenes vidusskolas skolēni no 1. – 12. klasei. Aktīvāki konkursā bija mazāko klašu skolēni, tomēr neatpalika arī vecāko klašu skolēni. Kādēļ jānodod pārstādei izlietotais papīrs? Vispirms, lai saudzētu kokus – mūsu zaļo zeltu. Jāmācās taupīt, lai mūsu ikdienu padarītu tīrāku, labāku! Mēs rūpējamies par zaļāko valsti pasaulē – Latviju. Paldies 11.a, 11.b, 7.a un 9.d klases zēniem par makulatūras kraušanu konteineros! Visvairāk individuāli atnesa: Matīss Kalējs (3.e) – 1488 kg; Mārcis Sīmanis (8.a) – 1118 kg; Laine Osma (3.c) – 1097 kg. Klašu kolektīvi: 1.vieta 2.b klasei – 3261,5 kg (audzinātāja I. Purgale); 2.vieta 3.c klasei – 3029 kg (audzinātāja A. Žeļezkina); 3.vieta 1.d klasei – 2816,5 kg (audzinātāja L. Osma). Vissirsnīgākais paldies skolēnu vecākiem par makulatūras saiņošanu, par atvešanu! Akcijas koordinatore Vija Sokolova..

Radošās darbnīcas

23.janvārī sākumskolas skolotāji radošajās darbnīcās atklāja  jaunas zināšanas par veselīgu dzīvesveidu un dalījās pieredzē projekta “Ēdam atbildīgi”  aktivitātēs. Skolēni vadīja dažādas darbnīcas skolotājiem. Visi kopīgi cepa kēksiņus, atpazina tējas, noskaidroja vitamīnu daudzumu dažādās ogās un augļos, mācījās ekomarķējumu un sertifikāciju  nozīmi, kā arī sastādīja vitamīniem bagātu  ēdienkarti, lai vēlāk iegūtās zināšanas nodotu skolēniem. Smiltenes vidusskolas skolēni piedalās Ekoskolu kustībā. Šajā mācību gadā ir starp tām 50 skolām, kuras piedalās projektā “Ēdam atbildīgi”. Novembra mēnesī Ekoskolu Rīcības dienās tika pievērsa skolēnu un viņu ģimeņu uzmanību pārtikai, tās iegādei un izlietošanai. Ekoskolu Rīcības dienu mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību vides aizsardzībai, parādot saikni starp globālajiem procesiem un mūsu ikdienas paradumiem, iedvesmojot šos paradumus mainīt. Rīcības dienās skolēni ar vecākiem piedalījās aptaujā “Mūsu pārtikas stāsti”. Analizējot, kur ģimenē ikdienā iegādājas pārtiku – veikalā vai audzē paši. Daudzas ģimenes dārzeņus audzē paši. Skolēni prot paši gatavot ēdienu ( 78,5%) –cept olas, pankūkas, vārīt makaronus u.c. Mājās katru dienu ģimenēs ēd dārzeņus, augļus, gaļu, retāk pusfabrikātus. Reti apmeklē ātrās ēdināšanas iestādes. Ēšanas paradumi mainās 44, 9 % respondentu atkarībā no pieejamiem sezonāliem produktiem. Atkritumos neizmantotu ēdienu izmet reti (60,7%) un iemesls tad ir beidzies derīguma termiņš vai ēdiens sabojājies. Ģimenēm liekas, ka mēs drīzāk nevaram......

Noslēgušās Ekoskolu Rīcības dienas

Smiltenes vidusskolas skolēni piedalās Ekoskolu kustībā. Šajā mācību gadā ir starp tām 50 skolā, kuras piedalās projektā “Ēdam atbildīgi”. Novembra mēnesī Ekoskolu Rīcības dienās pievērsa skolēnu, viņu ģimeņu uzmanību pārtikai, tās iegādeiun izlietošanai. Ekoskolu Rīcības dienu mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību vides aizsardzībai, parādot saikni starp globālajiem procesiem un mūsu ikdienas paradumiem, iedvesmojot šos paradumus mainīt. Rīcības dienās skolēni ar vecākiempiedalījās aptaujā “Mūsu pārtikas stāsti”. Analizējot, kur ģimenē ikdienā iegādājas pārtiku – veikalā vai audzē paši. Daudzas ģimenes dārzeņus audzē paši. Skolēni prot paši gatavot ēdienu ( 78,5%) –cept olas, pankūkas, vārīt makaronus u.c. Mājās katru dienu ģimenēs ēd dārzeņus, augļus, gaļu, retāk pusfabrikātus. Reti apmeklē ātrās ēdināšanas iestādes. Ēšanas paradumi mainās 44, 9 % resprondentu atkarībā no pieejamiem sezonāliem produktiem. Atkritumos neizmantotu ēdienu izmet reti(60,7%) tas priecē, jo vairākums gadījumubeidies derīguma termiņš vai ēdiens sabojājies. Ģimenēm liekas, ka mēs drīzāk nevaram ietekmēt globālos procesus. Tomēr uz to mums jātiecas, jo ilgstspējīgaiepeirkšanās nozīmē: lieki nepirkt produktus; samazināt iepakojuma daudzumu; izmest mazāk pārtiku atkritumos; izvēlēties bioloģisko lauksaimniecisko produkciju vai vienkārši pa tiešo no zemniekiem; pirkt mazāk produktus ar palmu eļļu. Zinot, to, ka Eiropā 40% pārtikas nonāk atkritumos, skolā mācību stundās runā par pārtikas izmantošanu un nozīmi. Šajā mācību gadā 1.-4.......

Ekoskolu rīcības dienas Smiltenes vidusskolā

No 7. līdz 13.novembrim jau ceturto gadu Latvijā un 63 citās pasaules valstīs notiks Ekoskolu Rīcības dienas. To mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību vides aizsardzībai, parādot saikni starp globālajiem procesiem un mūsu ikdienas paradumiem, iedvesmojot šos paradumus mainīt. Latvijā Ekoskolu Rīcības dienās iesaistījušās vairāk nekā 130 skolas. Smiltenes vidusskola iesaistījusies ekoskolas mācību gada tēmā “Pārtika”, kuras mērķis ir izzināt sakarības starp pārtikas patēriņu un vidi; pētīt saistītās sociālās problēmas, meklējot praktiskas iespējas pārtikas patēriņa radīto ietekmju mazināšanai skolā, ģimenē. Gada tēmas projekts ir “Ēdam atbildīgi!”, kura galvenais uzdevums ir samazināt pārtikas atkritumu daudzumu. Rīcības dienu akcenti ir: ģimeņu anketēšana; informēšana par palmu eļļas patieso dabu; video skatīšanās par veselīgu pārtiku; Zibakcija, kuras laikā veidos kartiņas ar saukli. Kartiņas skolēni izplatīs iedzīvotājiem. Rīcības dienās aktīvi darbojas skolas Ekopadome: V. Sokolova – koordinatore; S. Grišjāne, I. Rulle, I. Raiskuma, A. Mālkalne; L. Drone; A. Piese, I. Dūmiņa, E. Ķestere, S. Vintere, A. Ekure, K. Sīmanis, E. Čukurs, E. Eglītis. Ekoskolu Rīcības dienas tika aizsāktas 2013.gadā ar mērķi apvienot visas Ekoskolas kopīgā, sabiedriski nozīmīgā akcijā. Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un arīdzan populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē. Visā pasaulē to apgūst 17 000 000 skolēni, savukārt Latvijā – vairāk kā 40 000...

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux