Projektā “Ēdam atbildīgi” – citāds skats uz produktiem un ēdienu
Sagaidot pavasara iestāšanos, ekopadome un citi ieinteresētie skolēni, kā arī skolotāji piedalījās ekodarbnīcās “Ēdam atbildīgi”. Šoreiz tās vadīja Elīna Dzelzkalēja, kafejnīcas “Terapija” vadītāja. Viņa pastāstīja par savu pieeju ēdiena gatavošanai, ikdienā daudz eksperimentējot un tad labāko ieviešot savas kafejnīcas ēdienkartē. Tie, kuri piedalījās darbnīcās, iemācījās pagatavot vienkāršas, veselīgas un garšīgas pesto mērces. To sastāvā bija gan zaļumi, gan vārīti burkāni, Indijas rieksti, dažādas sēkliņas un vietējā ražojuma eļļa. Ikvienam interesentam bija iespēja aktīvi iesaistīties gatavošanas procesā. Visvairāk gandarījuma sagādāja pašu izceptā Napoleonkūka. To pagatavot bija viegli, ātri un arī pietiekoši lēti. Kūka izdevās izcila, un visiem ļoti garšoja. Uzdodot daudz jautājumu, sarunās uzzinājām, ka vitamīni un minerālvielas, kas nodrošina cilvēkam nepieciešamo enerģiju, nepieciešami mazās devās. Apguvām, kā sabalansēt ēdienkarti, lai mazāk pārstrādātu produktus. Būtiska atziņa ir tā, ka uzturā varam lietot nepārstrādātus produktus, tā nodrošinot organismam nepieciešamo enerģiju, kā arī samazinot patērētos resursus ēdiena gatavošanai. Tādējādi zinām arī pievienotās sastāvdaļas ēdienam. Ieguvums ikvienam – kā citādāk var pagatavot vienkāršas un vitamīniem bagātas uzkodas. Vija Sokolova, skolotāja, ekoskolas koordinatore..
- Autors: Dace Ciekure
- Sadaļa: Ekoskola, Jaunumi, Projekti, Vidusskola